Alles over TL-lampen

Zit je op kantoor? Dan is de kans groot dat er veel TL-lampen hangen. Doordat TL-lampen relatief weinig energie verbruiken en een goede lichtopbrengst hebben, worden ze vaak ingezet in grote ruimtes. Ook in scholen en magazijnen zie je dat TL-verlichting de boventoon voert. Andere type lampen, zoals de gloeilamp en de halogeenlamp, zijn minder geschikt voor het belichten van grotere ruimtes.

Wat is TL-verlichting? 

Een TL-lamp wordt ook wel een fluorescentielamp genoemd. Dit is een lamp die zijn kleur krijgt door ultraviolette straling, beter bekend als UV-straling. Het licht ontstaat doordat er elektrische stroom door het gas wordt gevoerd. Doordat aan beide kanten van de TL-buis elektroden zitten, vindt de gasontlading plaats.

Fluorescentielamp

Ook voor de spaarlamp wordt er gebruikgemaakt van een fluorescentielamp. In een spaarlamp komt het licht op dezelfde manier tot stand als in een TL-lamp. Wil jij een TL-buis vervangen door LED? Ook dat is mogelijk. Je kiest dan voor een energiezuinige optie. Lees hiervoor ook ons blog: TL-buis vervangen door LED TL-buis. Je leest hierin meer over het verschil tussen normale TL-buizen en LED TL-buizen.

Waarom kiezen voor TL-verlichting? 

Een van de redenen waarom je veel TL-verlichting in kantoren, magazijnen en winkelcentra ziet, is dat TL-lampen erg energiezuinig zijn. Verder hebben TL-buizen een goede lichtopbrengst en is TL-verlichting erg helder. Dit is belangrijk als je grote ruimtes wilt verlichten.

Grote lichtopbrengst

Door de grote lichtopbrengst heb je ook minder lampen nodig. Als je gebruikmaakt van andere typen verlichting, heb je vaak meer lampen nodig, waarbij de aanschafwaarde ook hoger is. De meest moderne TL-verlichting (de TL 5 lampen) zijn zelfs zo zuinig, dat ze zuiniger zijn dan ledlampen. Je kunt daarom ook oude TL-buizen vervangen door nieuwere TL 5 buizen.

Waaruit bestaat een TL-buis? 

Een TL-buis bevat een fluorescerende stof. Verder zit er in een kwik en een edelgas in een TL-buis. Dit samen zorgt ervoor dat er gasontlading plaatsvindt en dat er UV-straling ontstaat in de buis. De twee elektroden aan de zijkanten van de buis, maken dit mogelijk. Deze zorgen ervoor dat er elektrische stroom door de buis gevoerd wordt. De TL-buizen zijn verkrijgbaar in meerdere formaten. Zo heb je bijvoorbeeld de T8 TL-buis en de T5 TL-buis. De eerste buis is 8/8 inch in diameter en de tweede 5/8 inch. Tussen de buizen zitten kleine verschillen, zoals het gebruik van een starter bij een T8 buis.

Hoeveel watt gebruikt een TL-lamp? 

Voor het beantwoorden van deze vraag, is er niet een allesomvattend antwoord. Dit heeft te maken met wat voor een TL-lamp je te maken hebt. Een oude TL-lamp verbruikt bijvoorbeeld 73 watt, terwijl er met een voorschakel 58 watt aangegeven wordt. In de praktijk zal dit nog steeds 73 watt zijn. Hierbij wordt uitgegaan van een standaard buis van 150 cm. Lees ook meer over de wattage van lampen.

LED TL-buis 

Een LED TL-buis heeft maar 23 watt nodig voor dezelfde lichtopbrengst. Een LED TL-buis is daarmee in de meeste gevallen zuiniger dan de traditionele TL-buis. Tenzij je TL-lampen hebt met een T5 fitting, die werken op een hogere frequentie en zijn nog zuiniger. Meer weten over ledlampen? Lees dan ook: alles wat jij moet weten over ledlampen.

TL-verlichting kopen? Ontdek ons aanbod 

Ben je op zoek naar TL-verlichting? Dan ben je bij Gloeilampgoedkoop aan het juiste adres. Wij verkopen alle soorten lampen, zoals gloeilampen, spaarlampen, ledlampen en natuurlijk de TL-lampen. Bekijk snel onze TL-buizen en ontdek welke verlichting het meeste geschikt is in jouw situatie.