Alles over het wattage van lampen

Alles over het wattage van lampen

Een van de belangrijkste eigenschappen van een lamp of lichtbron is het wattage. Toch is wattage van de ene lamp het andere niet. In de afgelopen jaren zijn er zoveel soorten lampen bijgekomen waardoor je het wattage niet meer 1-op-1 kunt vergelijken. Daarom leggen we op deze pagina uit wat het wattage betekent en waar je op moet letten.

Wat zegt het wattage over een lamp?

Het wattage is de hoeveelheid stroom die een lamp verbruikt. Echter denkt men vaak nog dat het wattage aangeeft hoeveel licht een lamp geeft. Maar omdat we tegenwoordig zeer energiezuinige lampen hebben zoals led lampen en filament led lampen geven sommige lampen net zo veel licht als een gloeilamp bij een veel lager wattage.

Het wattage van een LED lamp omrekenen

Als je een ander soort lamp gaat vervangen voor een LED lamp moet je meestal een ander wattage lamp nemen. Want een LED lamp geeft hetzelfde licht bij een veel lager wattage. Als vuistregel kun je het wattage van de oude lamp delen door tien. Een gloeilamp van 40 watt is dan vergelijkbaar met een led lamp van 4 watt.

Let wel op dat je dezelfde soort lampen vergelijkt. Een LED lamp met goud getint glas geeft bijvoorbeeld minder licht dan een LED lamp met helder glas. Als je een lamp met helder glas wilt vervangen door een lamp met getint of mat glas dan zul je dus een iets hoger wattage moeten pakken.

Wil je zeker weten of de lamp net zoveel lamp geeft als de oude lamp? Kijk dan naar het aantal lumen van een lamp. Dit geeft de hoeveelheid licht weer die een lamp uitstraalt.

Hoeveel watt mag er in een lamphouder of armatuur?

Het maximaal wattage dat in een lamp(houder) of armatuur staat vaak aangegeven op de lamphouder. Omdat een lamphouder of armatuur is gemaakt voor een maximaal wattage kun je niet zomaar elke lamp in de houder monteren. Bij het gebruik van een lamp komt namelijk warmte vrij en ook de stroomdraden en fittingen zijn gemaakt om een maximaal wattage te verdragen.

Het voordeel echter is dat lampen veel zuiniger zijn geworden. Daardoor kun je tegenwoordig veel fellere lampen in een lamphouder monteren dan vroeger. Alleen bij gloeilampen en halogeen moet je extra goed letten op het maximale wattage.

Watt naar lumen omrekenen

Zoals hierboven geschreven is het wattage van een lamp afhankelijk van het type lamp. Als je wil weten welk wattage lamp je nodig hebt voor een bepaald aantal lumen hebben we hieronder een tabel gemaakt met richtlijnen. Zo krijg je altijd de juiste hoeveelheid licht.

Let op: deze tabel geldt voor normale lampen met helder glas. Heb je een lamp met een speciale vorm of gekleurd glas? Kijk dan bij de specificaties van de lamp op onze site.

 

50-100 lumen

150-200 lumen

300-400 lumen

600-800 lumen

1000-1200 lumen

LED lamp

1W

2W

4W

8W

12W

Spaarlamp

2W

4W

8W

16W

24W

Halogeen ECO

5W

10W

20W

40W

60W

Gloeilamp

10W

20W

40W

80W

120W

 
← Vorige Volgende →
Laden...