TL-buis vervangen door LED TL-buis

In de meeste huizen is verlichting een van de grootste energieverbruikers. Maatregelen om dit te verminderen, zoals het vervangen van een TL-buis door LED TL-buizen, kunnen helpen om de kosten te drukken. Helaas slurpt TL-verlichting niet alleen elektriciteit op, maar straalt het ook UV-licht uit dat irriterend kan zijn en na verloop van tijd huidschade kan veroorzaken. Daarom kiezen veel mensen ervoor om hun tl-buizen te vervangen door LED-alternatieven. Maar wat zijn de voor- en nadelen van elk? Lees snel verder. 

Waarom zijn TL-buizen zo populair?

TL-lampen zijn lampen die al sinds de jaren 30 bestaan. TL-buizen zijn zeer energie-efficiënt en goedkoop in aanschaf. Al decennia zijn ze lang een geliefde keuze voor veel mensen. Ze worden zowel toegepast bij commerciële als residentiële verlichting. Tl-buizen produceren licht door elektriciteit te laten passeren door een specifiek gas zoals kwikdamp, samen met een edelgas. Wanneer elektriciteit door het gas gaat, komt ultraviolet licht vrij. Een dunne laag fosfor aan de binnenkant van de buis zet dit vervolgens om in zichtbaar licht. TL-buizen worden gebruikt voor residentiële en commerciële verlichting in kantoren, fabrieken, scholen, ziekenhuizen en meer. Ze zijn populair omdat ze jaren meegaan, onderhoudsvrij zijn en gemakkelijk kunnen worden geïnstalleerd. Ze zijn ook gemakkelijk te plaatsen, waardoor ze geschikt zijn voor veel verschillende situaties.

Normale TL-buizen vs. LED TL-buizen

Als we kijken naar energie-efficiëntie zijn TL-buizen een stuk zuiniger dan gloeilampen. Ze verbruiken ongeveer 75% minder elektrische stroom dan gloeilampen. Toch kan het goed zijn om de TL-buizen te vervangen, bijvoorbeeld door een LED TL-buis, omdat een LED TL-buis nog een stuk zuiniger is. LED TL-lampen verbruiken 50% minder stroom dan normale TL-verlichting. Dit betekent dat de wattage van de TL-lamp veel lager hoeft te zijn, om nog steeds dezelfde hoeveelheid licht te produceren. 

Natuurlijk is het belangrijk om te kijken hoe energiezuinig een lamp is, maar dit is niet het enige wat belangrijk is. Je moet ook rekening houden met de kwaliteit van het licht. In dit opzicht winnen de LED TL-lampen het zeker. Deze zenden namelijk geen UV-straling uit en zijn daardoor minder schadelijk voor de huid. Verder biedt LED TL-verlichting een betere lichtkwaliteit. De lichtintensiteit is een stuk beter. Naast de LED TL-buizen zijn ook onze LED buislampen erg populair, die gebruikt worden voor afzuigkappen, koelkasten en naaimachines. Op zoek naar een gekleurde lamp? Bekijk dan ook onze gekleurde lampen

TL-buis vervangen door LED TL-buis

Als je een TL-buis wilt vervangen door een LED TL-buis, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk dat de vervanger compatibel is met de schakelaar. Als je een standaard TL-buis vervangt, kun je het beste op zoek gaan naar een standaard LED-vervanger. Andere zaken waar je rekening mee moet houden bij het vervangen van een TL-buis zijn het wattage, de lengte van de buis en het type buis dat je nu hebt. Je kunt het beste een LED vervanger kiezen die dezelfde wattage heeft als jouw huidige TL buis. Als jouw TL buis erg lang is, kan het wel zijn dat je een verlengde versie van de LED buis moet kopen. Ga je bezig met het vervangen van jouw TL-buis? Let er dan altijd goed op dat je de stroom uitzet en de oude TL-verlichting zorgvuldig verwijderd. 

Nieuwe verlichting kopen? Bekijk onze voorraad

Zoals je ziet, hebben LED TL-lampen heel wat voordelen ten opzichte van traditionele TL-lampen. Ze zijn goedkoper in gebruik, gezonder en schoner dan traditionele TL-lampen, en ze produceren een betere lichtkwaliteit. Wil je jouw TL-buizen vervangen? Dan is LED TL-verlichting een goede, energiezuinige oplossing. Ben je op zoek naar LED TL-lampen? Bekijk dan snel de voorraad ledlampen, of LED TL-lampen