Wat is een spaarlamp? + voor- en nadelen

Ben je overgestapt naar spaarlampen? Dan ben je op de goede weg. Spaarlampen hebben minder impact op het milieu en zijn meer energiezuinig, dan de traditionele gloeilamp. Bovendien gaan spaarlampen veel langer mee. Er zijn tegenwoordig veel verschillende spaarlampen op de markt. Dit maakt het lastig om een goede spaarlamp te kiezen. In dit blogartikel lees je meer over de spaarlamp. We vertellen wat een spaarlamp is en wat de voor- en nadelen zijn van spaarlampen. 

Wat is een spaarlamp?

Spaarlampen zijn lampen die minder energie verbruiken dan een standaard gloeilamp. Er zijn verschillende soorten spaarlampen, zoals bijvoorbeeld de spaarlamp met spiraalvorm, globe en de spaarlamp met buisvorm. Deze lampen zijn over het algemeen duurder dan gloeilampen, maar verdienen zichzelf terug door minder elektriciteit te verbruiken, en doordat ze veel langer meegaan. Gemiddeld genomen is een spaarlamp 80% zuiniger dan een gloeilamp. Een spaarlamp gaat vaak tussen de 5000-10000 branduren mee. Beide lampen produceren ongeveer evenveel licht. 

Gloeilampen vs spaarlampen, halogeenlampen en ledlampen

De gloeilamp bestaat al sinds 1878. De gloeilamp met gloeidraad van koolstof werd toen gepresenteerd. Dit is echter niet hoe wij vandaag de dag de gloeilamp kennen. Dat is de gloeilamp van Edison, die een jaar later met zijn gloeilamp op de markt kwam. Voor het gloeidraad gebruikte Edison de overgangsmetaal Wolfraam. De gloeidraad is het materiaal dat licht produceert wanneer het wordt verwarmd door elektrische stroom. 

Nieuwe soorten verlichting 

De gloeilampen zijn er dus al meer dan een eeuw. Het grootste deel van die tijd zijn ze de beste optie geweest voor verlichting in huis. Totdat de spaarlampen, halogeenlampen en ledlampen om de hoek kwamen kijken. Deze typen verlichting gaan veel langer mee en hebben veel meer branduren. Ledlampen gaan soms zelfs 35.000 branduren mee. Ook zijn de spaarlampen en ledlampen meer energiezuinig en wordt er op een effectieve manier omgegaan met stroom. Bij de nieuwe typen verlichting gaat ook minder elektrische stroom verloren in warmte. Dit zorgt er gelijk voor dat de lamp minder heet wordt, wat belangrijk is voor de brandveiligheid.

De voor- en nadelen van spaarlampen 

Spaarlampen zijn een soort gevouwen tl-lampen met een gewone fitting. Ze zetten 35 procent van hun energie om in licht. De spaarlampen zijn een goed alternatief voor oude gloeilampen omdat ze milieuvriendelijk en zuinig zijn. Het duurt wel even voordat ze hun volle lichtsterkte bereiken, maar ze produceren uiteindelijk evenveel licht als de gloeilamp. 

De lichtkleuren van de spaarlamp variëren van koud wit, tot een meer warme, geelachtige kleur. Een spaarlamp is daarom een goed alternatief voor de gloeilamp. Je moet er wel rekening mee houden dat spaarlampen minder geschikt zijn om vaak aan en uit te zetten en dat er kwik in zit. Ben je op zoek naar gekleurde lampen? Dan kun je naast de spaarlampen ook kijken naar de gekleurde lampen met ledverlichting.  

Verder zijn spaarlampen duurder in aanschaf dan gloeilampen. Op termijn leveren spaarlampen wel geld op, omdat ze energiezuinig zijn. Wanneer je een spaarlamp kiest, moet je verder rekening houden met de hoeveelheid licht en de grootte van de lamp. Er zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar bij het aanschaffen van een spaarlamp. Bij de aanschaf is het altijd goed om rekening te houden met de grootte, fitting en wattage van de spaarlamp. 

Spaarlamp kopen? Bestel vandaag nog!

Spaarlampen zijn een uitstekende keuze voor in huis. Ze verbruiken minder energie dan gloeilampen en gaan veel langer mee. Ze zijn wel duurder dan gloeilampen in aanschaf, maar het prijsverschil verdien je al snel terug. Wil je energiezuinige lampen aanschaffen, die ook nog eens lang meegaan? Kies dan voor de spaarlampen van Gloeilampgoedkoop en bestel jouw spaarlampen vandaag nog.