ledverlichting

Tegenwoordig kopen ontzettend veel mensen ledlampen, maar wat is een ledlamp en hoe werkt een ledlamp precies? Dat weten veel mensen niet. Voordat je ledverlichting koopt, is het wel fijn dat je weet wat ledverlichting is. Zo weet je zeker dat jij de juiste verlichting aanschaft. Op deze pagina vertellen we meer over ledlampen. Ook kom je erachter dat ledlampen vaak meer dan 15 jaar meegaan. Dit in tegenstelling tot de traditionele spaar- en gloeilampen. 

Wat is een ledlamp?

Lichtgevende diodes: zegt je dat iets? LED staat voor ‘Light Emitting Diode’. Dit is een systeem dat zuiniger is dan dat van de spaar- en gloeilampen. De diode is een component die een eenrichtingsschakelaar voor stroom vormt. De diodes van ledverlichting geven licht wanneer er stroom doorgevoerd wordt. Het is hierbij belangrijk dat dit in de juiste richting gebeurt. Door de eenrichtingsschakelaar kan er nauwelijks stroom in de tegenovergestelde richting stromen. 

Waarom ledverlichting kopen? 

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het kopen van ledlampen, maar over het algemeen kopen mensen ledlampen omdat ze zuiniger zijn dan gloeilampen en spaarlampen. In totaal is een ledlamp gemiddeld 90% zuiniger dan de gloeilamp (!). Dit betekent dat je een hoop energie bespaart, wanneer jij voor jouw hele huis ledverlichting aanschaft. Daarnaast gaan ledlampen ook nog eens veel langer mee; vaak wel 15 tot 25 jaar. 

Koop jij ledlampen? Dan weet je zeker dat je voorlopig geen nieuwe lampen aan hoeft te schaffen. Verder gaat een ledlamp niet snel stuk en zijn ze zo goed als onbreekbaar. Ook zijn ze waterbestendig en kunnen ledlampen tegen kou. Tot slot zijn de lampen beschikbaar in warm en koud wit. Genoeg redenen dus voor het aanschaffen van ledverlichting. Wel is het goed om er rekening mee te houden dat ledlampen vaak duurder zijn dan de spaar- en gloeilampen. Ondanks dat, behalen de ledlampen wel een veel beter rendement. 

Hoe werkt een ledlamp?

We hadden het al kort over de werking van de ledlamp, maar gaan hier toch wat uitgebreider op in. Ledlampen bestaan uit mini lichtbronnen, beter bekend als de diodes. Dit worden ook wel de LED’s genoemd. Door de elektronen, die door de halfgeleidermateriaal stromen, kunnen de diodes verlicht worden. Verder bestaat een ledlamp uit een anode (+) en een kathode (-). De stroomrichting van een ledlamp gaat van de anode naar de kathode, waarbij de anode de langste draad heeft en de kathode - de negatieve aansluiting - het kortste draad. Ledverlichting is in allerlei soorten, maten en kleuren te verkrijgen. Daarom kan het soms lastig te zijn om de anode en de kathode te herkennen. 

Een ledlamp werkt anders dan de gloeilamp, waarbij een gloeidraad in een bol voorzien wordt van elektrische stroom. Deze bol wordt meestal erg heet, vooral als de gloeilamp lang aanstaat. Dit is bij ledverlichting niet het geval. Ledlampen blijven vrij koel als je het vergelijkt met gloeilampen en TL-buizen. Ledverlichting is duurzaam, maar zorgt ook voor minder brandgevaar. Dit komt doordat er spanning door de ledlamp heen gaat en niet eroverheen. 

Waarom knippert mijn ledlamp?

Knippert jouw ledlamp? Dan is hier eigenlijk maar een reden voor: de ledlamp krijgt niet genoeg voeding. Dit komt doordat je een dimmer gebruikt voor ledverlichting die niet valt te dimmen. Ook kan het zijn dat u een dimmer gebruikt die niet geschikt is voor uw ledlamp. In dat geval raden wij het aan om u te laten adviseren door een expert, zodat u altijd de juiste dimmer heeft. Ook voorkomt u hiermee dat u ledlamp gaat flikkeren door te weinig voeding. Verder kunt u proberen om een dimbare ledlamp aan te sluiten, of juist om de dimmer uit te schakelen. De kans is vrij groot dat het knipperen met de dimmer te maken heeft. 

Hoe lang gaat een ledlamp mee?

De belangrijkste kenmerk van ledverlichting is dat het veel zuiniger is dan spaar- en gloeilampen. Ledlampen gaan ongeveer 8 keer zo lang mee dan gloeilampen. Voor de beeldvorming: een gloeilamp heeft een levensduur van ongeveer 3000 branduren, bij een ledlamp zijn dit er ongeveer 25.000 (ik zou van 10.000 uitgaan). De spaarlamp zit met een gemiddelde branddduur van 12.000 branduren tussen de gloeilamp en de ledlamp in. Ook TL-verlichting is minder zuinig dan ledverlichting. Op zoek naar duurzame verlichting voor in huis? Dan kies je voor ledverlichting. Bij Gloeilampgoedkoop hebben we een zeer uitgebreid aanbod ledverlichting, waaronder standaardlampen, reflectorlampen en philinelampen. 

Ledlamp en energielabel F

Ledlampen kunnen verschillende soorten energielabels hebben. Hierbij zijn de energielabels E, F en G het slechtst. Deze typen verlichting gebruiken erg veel energie en vallen onder de kleur rood. Dan heb je de energielabels C en D. Dit is al beter, maar vallen nog steeds in de kleurencategorie oranje en geel. Alleen B en A vallen binnen de kleurcategorie groen en worden daarmee gezien als energiezuinig. Ledverlichting met energielabel A of B verbruikt de minste stroom. 

Sinds september 2021 zijn de energielabels veranderd. Daarvoor had je ook nog de energielabels A++ en  A+, waarmee aangegeven werd dat het energieverbruik zeer laag is. Toen bestonden energielabel F en G nog niet. Houd hier dus rekening mee als jij ledlampen gaat aanschaffen; ledverlichting met energielabel A is nu de meeste zuinige ledverlichting op de markt en verbruikt het minste stroom. Ben je op zoek naar een duurzame ledlamp en een goede investering? Kies dan voor ledverlichting met energielabel A. 

Welke ledlamp heb ik nodig?

Welke ledlampen of LED filament lampen het meest geschikt zijn, is afhankelijk van uw situatie en wensen. Wilt u ledverlichting in een bedrijfshal? Dan kiest u uiteraard voor andere ledlampen dan wanneer u op zoek bent naar een bureaulamp. De sterkte, formaat en de soort lamp is dan anders, maar ook de prijs tussen de soorten ledverlichting verschilt. Ook kan het zijn dat je specifiek op zoek bent naar een ledlamp die warm licht geeft, of naar dimbare ledverlichting. In dat laatste geval kunt u besluiten om te kiezen voor de ​​r7s LED 78mm. 

Wil jij een ledlamp die niet heel fel is? Dan kun je het beste voor verlichting met een lichtopbrengst van maximaal 400 lumen. Wil je een lamp die feller is? Kies dan voor verlichting met met een lichtopbrengst van meer dan 400 lumen. Het stroomverbruik voor een ledlamp met een lichtopbrengst van 400 lumen staat ongeveer gelijk aan 4W. Bij een gloeilamp is dat 25W. Voor warmere ledverlichting kun je bijvoorbeeld kiezen voor E27 en E14 ledverlichting met de kleurtemperatuur extra warm wit (2700 Kelvin). 

Koop jouw ledlamp vandaag nog!

Ben jij ondertussen geïnspireerd geraakt door de ledlampen? Bekijk dan zeker ons aanbod ledlampen. Bij Gloeilampgoedkoop verkopen wij alle soorten verlichting, waaronder spaarlampen, gloeilampen, lampen met bajonetfitting en natuurlijk ledlampen. Wij verkopen onder andere reflectorlampen, philenelampen en kogellampen. Bekijk snel ons assortiment en kom erachter welke lamp het beste bij jou past!