Tips voor de juiste eetkamerverlichting

Wat verlichting betreft, is de eetkamer één van de meest uitdagende ruimtes in huis. Meestal zijn er één of twee specifieke lichtbronnen en is er veel natuurlijk licht. Hoe vindt u het beste licht voor uw ruimte en behoeften? Laten we enkele tips verkennen voor het kiezen van de juiste lamp voor boven uw eettafel. Lees verder en ontdek hoe u de perfecte lamp voor uw eetkamer kiest.

1. Bepaal de stemming en functionaliteit

De juiste lamp voor boven uw eettafel kiest u door eerst te bepalen wat de sfeer en functionaliteit van de ruimte wordt. Bent u op zoek naar een warme, romantische omgeving of een heldere, moderne sfeer? Welke elementen uit uw eetkamer wilt u versterken? Kies een lamptype die deze elementen zal versterken.

Laten we zeggen dat u heeft gekozen voor een romantische, warme eetkamer. In dat geval kiest u een lamp die een warm licht uitstraalt boven de eettafel. Een lamp met koeler licht zou contraproductief zijn voor de door u beoogde sfeer. Voor een heldere, moderne eetkamer, kiest u een lamp met helder licht en een strak armatuur. In een modern en strak interieur komen led-spots ook erg goed uit.

2. Kies een zwenklamp boven eettafel

Praktisch gezien de beste keuze voor eetkamerverlichting, zeker als u de eettafel regelmatig van plek wisselt. Hier is met een zwenklamp perfect op in te spelen. Eenmaal gemonteerd wisselt u eenvoudig van licht positie bij het verschuiven van de eettafel. Kies voor een dimbare lamp in het armatuur aan de zwenkarm, daardoor past u met een dimmer schakelaar of afstandsbediening eenvoudig de lichtsterkte aan.

Een afstand- of app bediening is vooral handig wanneer u aan tafel zit en u direct in wil spelen op wisselende lichtsterktes. Bijvoorbeeld omdat het aan het eind van de middag donker wordt of u alvast het licht dimt omdat kinderen naar bed moeten. Dit werkt ook goed als u nog jonge kinderen heeft die de neiging hebben op de lichtknop te spelen.

3. Hoogte van de tafellamp

Hoe hoog moet de lamp boven de eettafel? Dit is de volgende stap voor “de juiste lamp voor boven uw eettafel”. Het bepalen van de hoogte waarop de lamp komt te hangen. De algemene regel geldt dat de hoogte van de lamp boven de eettafel ongeveer een derde van de lengte van de tafel moet zijn. Deze regel geldt voor traditionele tafellampen die op een tafel worden geplaatst.

4. Afstand van de hanglamp

De afstand hanglamp <> eettafel verschilt tussen de 60-80 centimeter afhankelijk van het type armatuur. Een hanglamp met groter armatuur mag iets hoger hangen in verband met de zichthoogte van langere mensen. Qua diameter houdt u een maximale breedte aan van de halve tafelbreedte. Is de tafel 200 centimeter lang en 90 centimeter breed, dan is de stelregel 90/2= 45 centimeter.

Meerdere lampen boven de eettafel?

Plaatst u meerdere hanglampen boven de eettafel, houdt dan een tussenruimte aan gelijk aan de armatuur breedte. In bovenstaand voorbeeld zou de tussenruimte dus ook 45 centimeter moeten zijn.

5. Spots boven de eettafel

Naast de tafellampen worden ook spots boven de eettafel gebruikt om gericht licht of sfeerlicht te geven. Spots werken ook ondersteunend aan een lichtplan om bijvoorbeeld meer licht te geven bij het lezen, als de tafellamp minder fel licht geeft.

Plaats spots recht boven uw eettafel, zodat het licht niet rechtstreeks op de gasten aan tafel valt. Kies met spots bewust voor sfeerlicht op de muur óf licht dat de gedekte tafel schijnt.

6. Alternatief voor lamp boven eettafel?

Zoals gezegd zijn er veel manieren om een eetkamer te verlichten. Afhankelijk van de uitstraling, kunt u verschillende soorten lichtbronnen afwisselen. Bij een moderne eetkamer passen tafellampen minder goed. Kies dan voor wandlampen die verzonken ofwel opbouw zijn.

Gaat u voor een alternatief van de lamp boven de eettafel, dan zijn tafellampen een must. Ze hebben de perfecte hoogte voor een eettafel. Een gouden styling tip is om lichtbronnen te mixen en matchen. Gebruik bijvoorbeeld tafellampen voor de eettafel, wandlampen voor de keuken/eetkamer of spots en hanglampen terug laten komen in woon-/werkkamer. Wandlampen en zwenklampen zijn ook een goed alternatief voor de hanglamp boven de eettafel.

7. Ratio lamp tafel

Naast hoogte en helderheid moet u ook rekening houden met het formaat van de lamp. Een kleine eetkamer en grote tafellamp op tafel gaan minder goed samen.

Kies een tafellamp die in verhouding staat tot de grootte van de kamer en de tafel. Heeft u een grote eetkamer en tafel? Gebruik dan gerust een grotere lamp en zal het er perfect uitgebalanceerd uitzien.

8. Kies wat bij uw interieurstijl past

Ga voor de juiste grootte, helderheid en functionaliteit voor uw eettafel. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste lampen voor uw eetkamer. Voorkom dat de lichtbundel direct of indirect in de ogen van de gasten straalt. Bij een schittering op het tafelblad belemmert hij het zicht van de gasten, probeer dit te voorkomen.

Het goede nieuws is dat er een overvloed aan stijlvolle eetkamerlampen is om uit te kiezen bij Gloeilampgoedkoop. Traditionele woonstijl of modern; er is een lamp voor elk design en elk budget.

Eenvoudig een lamp voor boven de eettafel online bestellen

Heeft u de gewenste led, halogeen of gloeilamp voor boven de eettafel gevonden? Bestel uw lampen vandaag nog! Doet u dit vóór 20:30 uur, dan heeft u de lampen morgen al in huis. En als u voor meer dan € 49,- bestelt, verzenden wij het gratis. Wie weet eet u dan morgenavond al onder het licht van uw nieuwe eettafel lamp.