Verbod op PL en TL

Het verbod op PL- en TL-lampen: Wat moet je weten?

Vanaf 24 februari 2023 is er een nieuwe wetgeving geïntroduceerd, die ervoor zorgt dat er minder gevaarlijke stoffen in verlichting zitten. De wet zorgt voor de uitfasering van PL-verlichting, ook de uitfasering van tl verlichting valt hieronder. De wet verbiedt volgens de RoHS-richtlijn de productie van TL (Tube Light) en PL (Spaarlampen) verlichting. Dit houdt in dat de verkoop zal stoppen zodra er geen voorraad meer is. Wil u eerst meer weten over TL-lampen lees dan hier onze blog ‘’Alles over TL-lampen’’.

De impact op musea en specifieke verlichtingstoepassingen

Musea worden vaak gekenmerkt door hun specifieke verlichtingseisen. Het is belangrijk dat bezoekers de details van de kunstwerken goed kunnen bekijken. In musea zien we vaak PL en TL verlichting terug in de armaturen. Hoogstwaarschijnlijk zien we de aankomende jaren veel musea de overstap maken naar LED verlichting. De LED verlichting is efficiënter in gebruik en kan door accentverlichting de juiste stralingshoek geven om details beter uit te lichten.

Wetgeving en uitfasering

Na de uitfasering van de gloeilampen halogeenlampen, worden er vanaf 2023  geen TL-buizen meer geproduceerd. De wetgeving zorgt met de uitfasering van TL verlichting voor het verduurzamen van de samenleving. De RoHS-richtlijn verplicht bedrijven te kiezen voor veilige en energiezuinige armaturen. Op deze manier worden energiezuinige lichtoplossingen verder gestimuleerd.

In 2023 zijn de RoHS richtlijnen verder uitgebreid, dit betreft het verbod van het op de markt van alle compacte TL verlichting met steeklampvoet. Ook het op de markt van alle T5 en T8 TL verlichting worden verboden.

Kwik in verlichting: waarom het verbod?

Kwik is een schadelijke stof dat traditioneel aanwezig is in TL verlichting. Kwik is schadelijk voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Door kwik uit de verlichtingsindustrie te verbannen, worden gezondheidsrisico’s voor consumenten, werknemers en producenten verminderd.

Vanwege het verbod op TL verlichting is het belangrijk om deze op een verantwoorde manier in te leveren. De TL lamp inleveren is mogelijk bij speciale inzamelpunten. Deze zijn vaak te vinden in winkels of milieustraten.

Veelgestelde vragen over de uitfasering van PL- en TL-lampen

Waarom stopt de productie van CFL en TL-lampen?

Van de Europese Unie zijn er verordeningen opgesteld en in het kader van duurzaamheid zijn bepaalde verordeningen aangescherpt. Compact fluorescentie- en TL-lampen voldoen niet aan de voorwaarden van de aangescherpte Single Lighting Regulation (SLR/Ecodesign richtlijn) regeling. Het doel van de nieuwe EU-verordening is het milieu te beschermen en de duurzaamheid van producten te verbeteren. De RoHS-richtlijn (Restriction of Harzardous Substances) heeft als doel om het gebruik van gevaarlijke stoffen (zoals kwik) in elektrische en elektronische apparatuur terug te dringen.

Zijn TL-lampen na de aangegeven datum verboden?

De productie van de lampen stopt in 2023, maar de producten mogen nog altijd verkocht worden zolang deze in voorraad zijn.

Welke CFL en TL-lampen verdwijnen er niet?

De speciaal gevormde TL-lampen (rond en u-vorm) vallen niet onder bovenstaande uitfasering. Ook de TL-buizen voor voedsel, noodverlichting en gevaarlijke zones worden nog niet uitgefaseerd.

Wat is het alternatief voor PL- en TL-lampen?

In onze webshop vindt u verschillende LED verlichting die uw huidige lampen kunnen vervangen. Daarnaast beschikt onze webshop nog over een ruime voorraad TL- en PL verlichting, mocht u niet willen overstappen op LED.

Kunnen PL- en TL-lampen worden vervangen door led?

Ja, in de meeste gevallen is de tl-buis te vervangen door led. Let hier bij wel op de gebruikte voorschakelapparatuur (elektromagnetisch of elektronisch). Het kan in bepaalde gevallen beter zijn om met de klant naar led-armaturen te kijken.

Worden de energielabels aangepast?

Ja, want de ELR (Energy Labelling Regulation) vereist dat fabrikanten volgens een vaste richtlijn communiceren hoe zuinig een (verlichtings-)product is. Ook is er een nieuw energie-efficiëntielabel met een nieuwe schaal: A++ tot E wordt A tot G. Lees hier meer in onze blog over de vernieuwing van de energielabels.